2018 m. gegužės 28 d.

Sūrio krekeriai

Sūru, trašku, skanu!

Rašant baigiamąjį darbą vėl grįžti prie rašymo? Gal ir nebuvo protingiausia idėja, bet praleidus mėnesį grįžti čia daug paprasčiau nei praleidus tris metus. Ta proga - mieli, mažyčiai užkandukai - krekeriukai toleruojantiems glitimą ir dievinantiems sūrius užkandžius.

Receptas:
300 g. miltų
1 v.š. šalto vandens
2 v.š. sviesto
150 g. lydyto sūrio 
50 g. parmezano
druskos, džiovintų krapų/svogūnų

Gaminimas:
Per smulkiausią tarką sutarkuokite sūrius. Dubenyje sumaišykite miltus, sūrius ir truputį druskos. Įpilkite į mišinį tirpdytą sviestą ir išmaišykite. Įpilkite šaukštą šalto vandens ir minkykite tešlą. Jeigu manote, kad šaukšto vandens mažai - įpilkite dar vieną. Minkykite iki vientisos masės. Išminkyta tešla turėtų būti nelimpanti prie rankų, gana kieta ir tampri. Ant miltais pabarstyto stalo kočiokite tešlą kiek įmanoma ploniau. Iškočiotą tešlą supjaustykite kvadratėliais, pabarstykite mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis (be druskos) ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. kepkite 200 laipsnių orkaitėje 3-5 min. arba kol krekeriai lengvai paruduos. Iškepus palaukite kol krekeriukai atšals ir taps traškūs. 

Kaip galima patobulinti receptą?
Išmėginkite įvairių rūšių kietuosius arba vidutinio kietumo sūrius. Eksperimentuokite su prieskoniais tiek tešloje, tiek barstant ant krekerių prieš kepimą. Kepkite didesnius krekeriukus ir išmėginkite juos su padažu mirkymui.

Receptas modifikuotas iš www.allrecipes.com

2018 m. kovo 27 d.

Kesadilija su kiaušiniu

Meksika pusryčių lėkštėje!

Juk būna taip, kad atsidarai šaldytuvą ir supranti, kad jame jau nedaug liko, bet tai, kas liko - bent dvi savaites stovi nejudinama. Štai taip ir gimsta kažkur kažkada pamatyti, nugirsti, bet nemėginti receptai. 

Receptas:
2 tortilijos
1 kiaušinis
Ketvirtis paprikos
4 riekelės rūkytos kalakuto krūtinėlės
4 riekelės sūrio
Mėgstami prieskoniai

Gaminimas:
Į sausą įkaitintą keptuvę įtieskite vieną tortiliją. Ant tortilijos muškite kiaušinį ir pagardinę mėgstamais prieskoniais gerai išsukite, kad kiaušinis padengtų visą jos plotą. Užberkite smulkiai pjaustytą papriką ir kumpelį, ant viršaus dėkite sūrį ir viską uždengę antru tortilijos lakštu atsargiai apverskite. Kepkite tol, kol sūris išsilydys ir tortilijos lakštai pakelti nebeatsiskirs. Tiekite su pomidorų padažu, grietine ar kitu mėgstamu padažu. 

Kaip galima patobulinti receptą?
Gaminant kažką panašaus į meksikiečių patiekalus niekuomet nesuklysite gardindami juos aštrumo suteikiančiais priedais: garstyčiomis, tabasco padažu ar čili pipirais. Šalia paprikos galite naudoti porus, česnaką, svogūnų laiškus, avokadus ir kitas, jūsų mėgstamas, daržoves bei priedus. Eksperimentuokite su įvairių rūšių sūriais arba atsisakykite mėsos ir gaminkite su grybais. 
Skanaus!

2018 m. kovo 26 d.

Kreminis padažas makaronams su lašiša ir špinatais

Lašiša, lauk iš šaldiklio!

Pietums, o pasitikintiems savo medžiagų apykaita ir vakarienei, puikiai tinkantis patiekalas be mėsos. Tiesiog kartais mėsą tikrai vartojame per dažnai ir ji pabosta, o šaldiklyje juk daugelis turite bent gabalėlį šaldytos žuvies.

Receptas (3 porcijos):
Pusė pakelio pasirinktų makaronų
200g. lašišos ar kitos pasirinktos žuvies
Dvi saujos špinatų
Nedidelis svogūnas
3 dantukai česnako
1 dėžutė lydyto sūrio
2 v.š. grietinės
1 v.š. sviesto
1 mandarino sultys
Druska, pipirai
Mėgstami prieskoniai (bazilikas, raudonėlis, mairūnas)
Parmezano sūris

Gaminimas:
Į verdantį pasūdytą vandenį suberkite makaronus ir kartais pamaišykite. Keptuvėje išlydytame svieste iki auksinės spalvos apkepinkite smulkiai pjaustytą svogūną ir kapotą česnaką. Sudėkite smulkintą lašišą, išspauskite mandarino sultis ir maišykite kol lašiša iškeps. Įmaišykite du šaukštus grietinės ir smulkintus špinatus. Leiskite špinatams pasitroškinti apie 2 min. Įmaišykite lydytą sūrelį. Sudėkite išvirusius makaronus į keptuvę su padažu ir gerai išmaišykite, kad padažas padengtų visus makaronus. Prieš patiekiant užtarkuokite truputį parmezano.

Kaip galima patobulinti receptą?
Į padažą (vietoj špinatų ar kartu su jais) įmaišykite smidrų, cukinijos, poro ar kitų nerūgščių ir nevandeningų daržovių. Grietinę keiskite grietinėle arba dėkite tik lydytą sūrį. Lašišą keiskite vištiena ar grybais. Prieš patiekiant apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais, pipirnėmis ar petražolėmis. 
Skanaus!

Sotūs pusryčių blyneliai


Saulėtas sekmadienio rytas reikalauja daugiau nei avižinės košės!

Kartais būna ir taip, kad po trejų metų, kartu su pavasarine saule, pakyla noras sugrįžti prie eksperimentų virtuvėje. Truputį dėl sukilusio kūrybiškumo, truputį dėl artimųjų paskatinimo ir dar truputį dėl naujo žaislo, kuris dovanoja geresnės kokybės nuotraukas. Galbūt po kelių savaičių vėl pamiršiu, kad kažką kažkur rašiau, o galbūt ir džiaugsiuos, kad vėl pradėjau.

Receptas:
4 v.š. (kaupini) miltų
1 a.š. kepimo miltelių
1 stiklinė vandens
2 nedideli kiaušiniai
Žiupsnelis druskos ir pipirų
Kiti mėgstami prieskoniai (ciberžolė, bazilikas, mairūnas, raudonėlis ar kt.)
100 g. mėgiamo rūkyto kumpio
100 g. sūrio
Aliejaus kepimui

Gaminimas:
Visus sausus ingredientus gerai išmaišykite dubenyje. Įmuškite kiaušinius ir supylę vandenį maišykite tešlą iki vientisos masės. Į skystą tešlą įmaišykite smulkiai pjaustytą kumpį ir sutarkuotą sūrį. Kepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus. Vartykite kol abi pusės gražiai paruduos. Rekomenduoju patiekti dar šiltus su salotomis ar marinuotomis daržovėmis. 

Kaip galima patobulinti receptą?
Į tešlą papildomai įmaišykite: smulkiai pjaustytų špinatų, svogūnų laiškų, krapų, petražolių ar kitokių žalumynų. Vegetarai ir visi, kuriems nesinori mėsos, gali keisti kumpį rūkyta žuvimi ar pakepintais pievagrybiais. 
Skanaus!

2015 m. vasario 22 d.

Trinta žirnių sriuba

-Mėgsti žirnius? -Neee!

Taip, esu vienas tų keistų žmogeliukų, kuriems žirniai asocijuojasi su šlykštyne. Bet šviežius žirnelius valgau. O kuo gi skiriasi šviežias ir šaldytas žirnis? Realiai, tai niekuo, bet niekaip neprisiruošiau kažko iš jų gamint, nes juk čia žirniai, o aš jų nevalgau jeigu jie iš ankšties išimti ne ką tik. Visgi ačiū tau, mama, kad juos įdėjai, nes vieną dieną Kauno glūdumoj gimė žalioji sriubytė, kurią dievaži pamėgau. 

Receptas:
Pora saujų šaldytų žirnelių
Vidutinio dydžio morka
1 kubelis daržovių sultinio
1 nedidelis pakepintas svogūnas
Po nedidelį žiupsnelį baziliko, mairūno ir raudonėlio
Natūralaus jogurto
Skiltelė česnako
2-3 riekės duonos skrudinimui
Pipirnių papuošimui

Gaminimas:
Užvirusiame vandenyje ištirpinkite kubelį sultinio, sudėkite žirnelius, smulkintą morką, pakepintą svogūną bei prieskonius. Virkite tol, kol daržovės taps minkštos. Tuo tarpu paskrudinkite duoną iki aukso spalvos. Skrebutį ištrinkite šviežiu česnaku. Išvirusias daržoves susmulkinkite elektriniu trintuvu. Į lėkštę pilkite porą samtelių sriubos, šaukštą natūralaus jogurto, puoškite pipirnėmis. Primygtinai siūlau išmėginti visiems nemėgstantiems žirnių. 
Skanaus!

Garuose virta lašiša su ryškiais ryžiais


Žuvis tikrai nėra tas produktas, kurį dievinu. O gal?!

Palyginus kiek šiame tinklaraštyje yra miltinių patiekalų ir žuvies, manau, viskas aišku. Bet juk žuvis labai sveika. Ir žmonės, kurie sako, kad nevalgo žuvies, labai dažnai pamiršta, kad ir skumbrė, silkė bei, žinoma, lašiša taip pat yra žuvys. Taigi lengvas, greitas ir (sunku pripažinti) skanus patiekalas:

Gabalėlis lašišos
pakelis (sauja, šaukštas - priklauso keliems žmonėms ruošiat ir kaip labai juos mėgstat) ryžių
druska
pipirai
ciberžolė
saujelė svogūno laiškų
žiupsnis pipirnių 
citrinų sultys
vanduo (virimui)

Gaminimas:
Ištrinkite lašišą druska ir pipirais kelios valandos iki gaminimo (pavyzdžiui ryte jei gaminsite pietums ar vakarienei). Kai lašiša yra paruošta užvirkite vandenį su trupučiu druskos ir įdėkite ryžius. Jeigu verdate paprastame garpuodyje, kurį dedate ant ugnies, tuomet apačioje virkite ryžius, o viršuje sudėkite lašišą. Visgi jeigu turite spec. aparačiuką virimui garuose, tai ryžius virkite puode, o žuvį savo elektriniame garų puode. Virimo procesas užtruks +- 15min, priklausomai nuo to, kiek ilgai virs jūsų ryžiai, bet pažadu, kad kol išvirs ryžiai - žuvis jau trupės. Viskam išvirus į ryžius įmaišykite porą arbatinių šaukštelių ciberžolės. Taip jie nusidažys ryškia geltona spalva ir įgaus lengvo aitrumo. Tarp kitko, ciberžolė yra vienas tų prieskonių, kuris greitina medžiagų apykaitą. Šalia ryžių dėkite išvirtą lašišą ir lengvai apšlakstykite ją citrinų sultimis, apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais ir užberkite šviežių (tiesą sakant, nesu mačius džiovintų) pipirnių, kurias lengvai užsiauginsite patys.
Skanaus!

2014 m. lapkričio 7 d.

Mėsos pyragas, nes Lapkričio 6d. - pyragų diena


Kad nei viena diena nepraeitų veltui.

Lapkritis man jau pats savaime yra nuostabus. O štai lapkričio 6d. suteikia progą pradžiuginti save, savo šeimą ir draugus įvairiausių skonių pyragais.
Šį kartą mėgavomės patobulinta bananų duona ir visiška naujove - mėsos pyragu. Norintiems išmėginti šį išties sotų patiekalą receptas:

1 pakelis šaldytos bemielės tešlos (4 lapeliai)
2 v.š. majonezo
2 v.š. pomidorų padažo
2 sk. česnako
1 paprika
saujelė poro
2 dideli pievagrybiai
3 pieniškos dešrelės
3 didesni marinuoti agurkai
100-150 g. rūkyto kumpio
100 g. sūrio
1 kiaušinio
(iš esmė tai "viskas ką randi šaldytuve" įdaras)

Gaminimas:
Jei naudojate metalinę kepimo formą, tai išklokite ją kepimo popieriumi arba ištepkite sviestu. Iškočiokite tešlą ir įklokite ją į formą pasilikdami tešlos viršaus apdengimui. Pasiruoškite padažą iš majonezo, pomidorų padažo ir smulkinto česnako. Ištepkite juo tešlą. Jei naudojate jau apdorotus produktus, tokius kaip šiame recepte, tiesiog supjaustykite juos ir sudėkite į kepimo formą ant jau įklotos tešlos. Jeigu naudosite pvz.: faršą, tai jį iš pradžių apkepkite. Jeigu dar liko jūsų pasiruošto padažo supilkite jį ant viršaus, apibarstykite tarkuotu sūriu ir užklokite likusiu tešlos lakštu. Gerai apkamšykite, kad pyrago įdaras neišbėgtų. Subadykite viršutinį tešlos sluoksnį šakute, kad kepant galėtų išeiti garai. Visa tai aptepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite 180C apie 40min. Mano nuomone, tai karštas patiekalas, tad nerekomenduoju jo valgyti atvėsusio. Traukite iš orkaitės, pjaukite (nustebino tobulai išsilaikanti gabalėlio forma) ir skanaus!

Grįžtant į pačią pradžią štai ir ištobulinta bananų duona, kurią jau galima vadinti, net ir bananiniu tortuku, nors pridėta buvo tik šokolado.

Nepagailėta gana didelių šokolado gabalėlių tešloje (tikrai 1 plytelė, o gal ir daugiau)  ir aplietas tirpintu šokoladu sumaišytu su +- 1 a.š. migdolų aliejaus.
Tobulybė.