2012 m. gegužės 13 d.

Šventiška kaliorijų bomba arba Gabrielės tortas

Taigi ir antras mano darbukas. Labai suskubintas, nespėjęs susistovėt, atšalt ir pan, bet visvien skanus. Keptas tiek tėvam, tiek žmogui be kurio nebeįsivaizduoju nei vienos dienos. Progos taip pat saldžios kaip ir tortukas. Tėvai jau 17-ka metų kaip susituokę, o Linukui jau net 19 metukų.
Skubu pranešti, jog nesugalvojau nieko pati, tai tiesiog labai labai tortų miksas. :)

Pradedam?

Biskvitui:
5 dideli kiaušiniai
200g cukraus
1a.š. vanilinio cukraus
65g aliejaus
250g. miltų
pusė pakelio kepimo miltelių

Grietininis pertepimas:
Pusė pakelio želatinos
Šalto virinto vandens
450g grietinės
200g cukraus

Šokoladinis glajus:
60g šokolado
30g sviesto
1v.š. kakavos

Puošimo kremas (frosting'as):
227g varškės kremo (naudojau maskarponę)
75g sviesto
1,5 v.š. grietinėlės
1 a.š. vanilinio cukraus
300g cukraus.

Biskvitą manau mokate kepti visi, bet dėl viso pikto jo gaminimo eiga:
Išplakame kiaušinius su cukrum ir vaniliniu cukrum iki baltumo, plona srovele išvien maišant mikseriu įpilame aliejų. Tada dedame mikserį į šoną ir dalimis įsijojam miltus su kepimo milteliais į gautą masę ir lėtai maišom šaukštu kol nelieka miltų gumuliukų.
Nesijaudinkit jei kyla burbuliukai - tai reiškia, kad gerai išmaišėte tešlą ir joje yra oro, o tai reiškia, kad jūsų biskvitas bus minkštas ir purus. :)
Tada imame apvalią kepimo formą su nuimamu dugnu išklojame ją kepimo popieriumi ar patepame sviestu ir susipilame tešlą.
Štai taip paruoštą pyragą pašaunam į orkaitę, kuri yra įkaitinta iki 180 C ir kepam maždaug 35-40min.
Kol kepa biskvitas pasigaminame grietininį jo pertepimą:
išbrinkinam želatiną šaltame virintame vandenyje, vėliau ištirpdom ant garų vonelės iki tol kol nelieka želatinos gumulėlių (tik neužvirinam). Tuo metu kai želatina tirpsta plakame grietinę su cukrumi iki tol kol cukrus pratirps. Nesiūlau traukti mikserio, nes ir šaukštu puikiai sekasi. Kai želatina ištirpsta ir pravėsta iki kambario temperatūros plona srovele ir greit maišant pilame ją į grietinę su cukrumi. Būtina greit maišyt, nes želatina gali sušokti į gumulus.
Grietininis baigtas.
Atšalus biskvitui perpjoviau jį į tris dalis, sulaisčiau jo lakštus saldžia juoda arbata, sutepiau grietinuku tame pačiame inde kuriame ir kepiau ir dėjau į šaldytuvą, kad sustingtų.
Kai toks pustortis jau baigdinėjo stingt ėmiau ruošti glajų: sviestą ir šokoladą ištirpinam ant garų vonelės, tik stebim, kad neprisviltų. Kai ištirpsta dedame gerą šaukštą kakavos ir maišom, maišom, maišom...
Tuomet sutepame torto viršų ir bandome šonus. Manau, kad visam dideliam torui reiktų daugiau šokolado :P
Na, o kai šokoladas šąla, bandome frostingą išverstą iš kažkokio amerikietiško recepto.
Imam verškės kremą ir plakame ji su sviestu iki maždaug vientisos masės, o tada supilame visa kita ir tikimės, kad nebus per skysta ir, kad ištirps cukrus.
Viską sumakaliojus iki tinkamos konsistencijos pilame į konditerinį maišelį ar švirkštą ir dekoruojam.
Viskas pas mane padaryta labai per greit. Norint idealo reiktų suteptą tortą palaikyt bent per naktį.
Nors visiems patiko. Skanaus. :)

  
Dovana :)


Komentarų nėra: