2012 m. balandžio 14 d.

Velykinis "Rafaelo"


Labas rytas. :)
Šiandien, nors ir pavėluotai, bet noriu pasidalinti su jumis nuostabaus torto receptu, kurį gaminau kartu su mama velykoms. Istorija paprasta - mama norėjo kepti varškės pyragą, bet įkalbėjau ją pagaminti kažką tokio wow, kad nustebintų... Galiu drąsiai teigti, jog joks snikerinis jam neprilygsta. :)
Nors tai pirmas "blynas", nes niekada nebuvau kepusi tortų, bet gavosi nuostabiai (kartojo ne vienas :D)
Taigi norint išsikepti šį tortą jums reikės:
Biskivui:
5 didelių kiaušinių
200 g. cukraus
1 a. šaukštelio vanilinio cukraus (vanilės esencijos)
65 g. aliejaus
230 g. miltų
pusė mažo pakelio kepimo miltelių

Kremui:
1 (385g.) indelio kambario temperatūros kondensuoto pieno
200g minkšto (atšildyto) sviesto
450g 35% grietinėlės
50g kokoso drožlių
2 pakelių (mažų, nors nežinau ar yra didelių) grietinėlės standiklio

Biskvitų sulaistymui:
(originale)
1 citrinos sulčių
1 citrinos žievelių
2 a.š. cukraus
200ml vandens

Mes su mama nusprendėm, kad patobulinsim receptuką ir darėm taip:
~150ml kokosinio likerio
1 cirtinos sulčių
1 citrinos žievelių (kitą kartą nebedėsim, nes "išmuša" kartumą)

Papuošimui:
Nuoširdžiai nežinau kiek reikės šokolado, bet tai pirmas kartas kada dariau tokius papuošimus.
Na manau kokių 20-30g juodojo šokolado pakaks. :) Ir kokoso drožlių apibarstyti tortą, originale rašė, kad reikia 50g, bet tiek tikrai per daug. Max 30g (du maži pakeliai).

Ruošimas:
Biskvitui kiaušinius išplakite su cukrumi ir vanile kol masė taps šviesi, puri ir maždaug tris kartus padidės, plakti reikėtų apie 5-7min.
Plakant supilkite maža srovele aliejų, lengvai maišykite tol kol masė taps vientisa.
Dalimis į visą masę supilkite miltus persijotus su kepimo milteliais ir atsargiai maišykite ŠAUKŠTU (jokiu būdu ne mikseriu) kol neliks miltų gumulėlių.
Gautą masę atsargiai supilkite į sviestu išteptą arba kepimo popieriumi išklotą apvalią kepimo formą, kurios nusiima dugnas ir kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 35min (mes nenorėjom susvilinti biskvito tad kepėm truputį ilgiau maždaug iki 160 C įkaitintoje orkaitėje). Labai nekaišiokit nosies tikrindami, nes biskvitas gali susmegti.
Kai biskvitas iškeps ir atvės perpjaukite jį į 3-4 dalis (kaip gausis).
Kremui Išplakite grietinėlę su grietinėlės standikliu iki tol kol masė bus tiršta ir laikysis. NEPERPLAKITE, nes vietoj grietinėlės gausite sviestą (aš plakiau maždaug 5min, bet stebėti reikia). Išplaktą ją dėkite į šaldytuvą, kad iki galo sustingtų ir atvėstų.
Kondensuotą pieną išplakite kartu su sviestu iki purumo, supilkite kokosų drožles  ir permaišę taip pat dėkite į šaldytuvą. P.S. Va šis kondensuoto pieno ir sviesto mišinys yra kaip tikras rafaelo kremas - nepamirškite paragauti. :P
Kai abu kremai atvės (aš vėsinau kol iškepė biskvitas ir galėjau jį sutepti jau) sujunkite juos abu. Aš grietinėlės kremą pyliau į sviesto ir kondensuoto pieno, bet nemanau, kad yra koks skirtumas. Taip pat šaukštu išmaišom, nelabai, bet pakankamai atsargiai, kad nesukristų grietinėlė, nors su standikliu neturėtų, bet dėl viso pikto maltis nereikėtų.
Torto sulaistymui Pasiimam dubenėlį. Į jį nutarkuojam citrinos žievelę (kaip sakiau daugiau manau nedėsim mes jos), iš tos pačios citrinos išspaudžiam visas sultis ir įpilam kokosinio likerio (na čia pagal tą mūsų "pagerintą", bet jei darysit viską kaip originaliam recepte, tai žvilgtelkite į receptą, darykite tą patį, tik nepamirškite ištirpinti cukraus :)) ir viską išmaišom.
Na, o dabar jau galime surinkti tortą. Į tą pačią formą, kurioje kepėte biskvitą įdėkite vieną jo atpjautą dalį ir sulaistykite pasiruoštu skysčiu (kvailai skamba, bet nesugalvojau žodžio:D), tuomet tepam nemažą sluoksnį kremo ir taip kartojam kol baigiasi biskvitai. NEPAMIRŠKITE PASILIKTI PAKANKAMAI KREMO VISO TORTO IŠORĖS APTEPIMUI. Sutepę tortą dėkite jį į šaldytuvą, būtų nuostabu jei jis ten pastovėtų iki ryt, bet jei labai skubate (nebus gerai sumirkęs) tai užteks ir kelių valandų.
Taip pat iš vakaro pasiruoškite šokolado papuošimą. Ištirpinkite šokoladą dubenyje virš verdančio vandens, pasiruoškite maistinės plėvelės ir kai šokoladas pakankamai ištirps imkite piešti "voratinklius" ant maistinės plėvelės. Šiuos grožius taip pat patariu palikti stingti per naktį, nes jie labai trupa (mano šokoladas nėra visiškai juodas, matyt todėl).
Ryte išimkite tortą iš šaldytuvo ir iš kepimo formos, perdėkite jį į lėkštę ar tortinę ir ten aptepkite jį likusiu kremu (aptepimui naudojau silikoninį teptuką). Kai jau tortuko viršus ir šonai sutepti apibarstykite juos kokosų drožlėmis ir atsargiai nuėmę šokoladą nuo maistinės plėvelė komponuojam vaizdelį ant tortuko viršaus.
Nors receptas ilgas, dviems darbo net per mažai. Su mama pakankamai greit apsisukom.
Taip pat atrodo, kad šis tortas labiau tiktų Kalėdoms nei Velykoms vien dėl sniegelio ant viršaus, bet kai pas mus tokios Velykos tai viskas į temą. :)
Skanaus! :)

P.S. Šį receptuką radau daug kur, bet naudojau iš http://www.neringa-blogas.com/kulinarija/tortas-rafaelo.html čia, nes šis receptas man tiko labiausiai. :)

Komentarų nėra: