2012 m. spalio 28 d.

Creme brulee

 
 
Po nuostabių pietų ateina metas nuostabiam desertui.
Šiandieną mano namai buvo pripildyti pasakiškų nostalgiškų Italijos kvapų. Nors tėvai nusprendė, kad šis desertas nevertas tiek darbo aš manau kitaip.
Išvertus iš prancūzų kalbos creme brulee reikštų degintą kremą, bet tai tikrai nėra tik nuodeguliai.
 
Receptėlis 6 porcijoms:
500ml riebios grietinėlės
1 vanilės ankšties
100g cukraus
6 kiaušinio tryniai
~3 v.š. cukraus pudros
 
Gaminimas:
Orkaitę įkaitinti iki 140 C. Grietinėlę supilti į puodą. Vanilės ankštį perpjauti išilgai pusiau, peiliuku išimtas sėklas sudėti į grietinėlę.Ankštį supjaustyti gabaliukais, juos taip pat sumesti į grietinėlę. Užvirinti ir iškart sumažinti ugnį, kaitinti ant nedidelės ugnies penkias minutes.
Karščiui atspariame inde kiaušinių trynius išplakti su cukrumi iki kreminės konsistencijos.Vėl užvirinti grietinėlę, ją supilti į kiaušinių ir cukraus plakinį, nuolat maišyti kol sutirštės (o va čia STOP! perplakimas yra neatleistinas. Negalima leisti, kad į masę įsimaišytų oro, nes gausis kažkas panašaus į neiškepusį biskvitinį sausainį...). Masę per sietelį nukošti į didelį ąsotį, mišinį išpilstyti į šešias formeles, užpildant maždaug du trečdalius jų tūrio.Formeles sudėti į didelę skardą. Įpilti karšto vandens, kad maždaug iki pusės apsemtų indelius.
Kepti orkaitėje apie 30 minučių arba kol kremas iškeps, bet liks kiek minkštas ties viduriu. Pasiiaiškinti galima papurtant indelį į šonus. Jei kremas jau nesiteliuškuoja, o yra panašios konsistencijos į želę - jis iškepęs. Išimti iš vandens, atvėsinti iki kambario temperatūros.Prieš tiekiant kiekvieną formelę lygiu sluoksniu pabarstyti cukraus pudra, karamelizuoti su virtuviniu liepsnosvaidžiu. Čia lietuviai nebūtų lietuviais jei neatrastų pigesnio būdo. Aš užkaramelizavau liaudiškai vadinama svarke, galima ir paprastu žiebtuvėliu, bet užtruks. Palikti kelioms minutėms, kad atvėstų. Galima įdėti į šaldiklį, taip gausis kažkas panašaus į ledus.
 Patiekti ir skanauti. :)

Komentarų nėra: