2012 m. birželio 11 d.

Plikyti pyragėliai su kremu


Taigi sveiki.
Aš ir vėl čia su seper duper fainu ir lengvu receptuku. Žiauriai bijojau jį išbandyti, nes niekada dar nebuvau dariusi plikytos tešlos, bet kaip matote viskas pavyko. Ir turiu pasakyti pavyko išties gerai. :)

Pyragėliams reikės:
250g vandens
80g sviesto
1 pak. vanilinio cukraus
1 žiupsnelio druskos
180g miltų
5 nedidelių kiaušinių

Kremui (tik pusiai pyragėlių):
4-5 v.š. natūralaus sūrelio (tai manau kaip labai labai gerai sutrinta varškė su jogurtu ar pan. Na žodžiu tirštas natūralus jogurtas)
3-4 v.š. cukraus pudros
1-2 lašai apelsino esencijos

Pradedam :)
Didesniam puode užkaičiam vandenį su trupučiu druskos ir sviestu.

 Kai masė užverda į ją supilame visus iškart miltus ir vanilinį cukrų. Viską labai gerai išmaišom. Dar paverdam iki tol kol masė ima gražiai atšokinėti nuo puodo kraštų. Nuimame puodą nuo ugnies ir truputį atvėsus įmušame vieną kiaušinį. Labai  gerai išmaišom. Turi atrodyti, jog to kiaušinio net ir nebuvo.Tuomet taip pat sumušame ir likusius 4 kiaušinius (taip pat po vieną, labai gerai išmaišant). Visą šią lipnią masę dedame į konditerinį maišelį ir bandom formuoti pyragėlius ant skardos išklotos kepimo popieriumi.
(taip, aš moku naudotis konditeriniu maišeliu :D)
Ir šaunam šiuos "kirmėliukus" į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 30 - 40min.

Pasigaminame kremą.
Viską sudedame į indą ir gerai išplakame mikseriu (sunku be galo :D)
Iškepiusius ir atvėsusius pyragiukus, specialaus konditerinio maišelio antgalio pagalba, pripildome kremu. Jei norite, kad jūsų pyragėliai būtų dar ir be galo gražūs apliekite juos ant truputį sviesto ištirpdytu šokoladu.
 
Skanaus. :)

2012 m. birželio 3 d.

Omletas pagal mane


Sveiki. Turbūt šis įrašas bus skirtas labiau vaikinams nei merginoms, nes tikrai, manau, kiekviena mokame išsikepti omletą. Šis omletukas yra gaminamas pagal mane ir jo ingridientai keičiasi priklausomai nuo šaldytuvo turinio, bet, kad vaikinukai (ar ir mes pačios) nepasiklystume produktų gausoje štai receptėlis pačio paprasčiausio ir skaniausio greito patiekalo, kurį esu ragavusi.
Reikės:
2 kiaušinių
2 nedidelių pieniškų dešrelių
1 nedidelio trumpavaisio agurko
1 a.š. miltų
1 nedidelio gabalėlio sūrio
1-2 riekių duonos
1-2 salotos lapų
pipirų, druskos pagal skonį
pomidorų padažo
(galima ir 1-2 v.š. pieno)
Gaminimas:
Įsimušame kiaušinius į dubenėlį, įdedame druskos ir pipirų pagal skonį, miltus ir viską su šakute gerai išsukam (iš kiaušinio turėtų net kilti burbuliukai). Jei pilat pieną, tai įpilkit jį prieš viską išsukant ir sumaišykit kartu. Supjaustom dešreles ir agurką kubeliais (mažais), sutarkuojam sūrį ir viską sudedame į tą patį dubenį.
Išmaišom.
 Įkaitinam keptuvę su trupučiu saulėgrąžų aliejaus ir visą sumaišytą masę pilam į keptuvę. 

Kepam kol aprus (iškepusį kiaušinį visi pažįstam). Stengemės apversti visą (kaip blyną).
Į lėkštę įdedame vieną ar du salotos lapus ir ant jų gražiai perlenktą uždedame omletą. Išsidekoruojam pomidorų padažu ir vualę. Pasigaminome nuostabaus skonio patiekalą, kuris labiau tinka pusryčiams, bet praverčia ir kai reikia greitai pasigaminti pietus.
Skanaus! :)  

2012 m. birželio 1 d.

Naminiai bulvių traškučiai

Sveiki, mielieji.
Sveikinu jus su pagaliau prasidėjusia, nors ir ne kokia, vasara ir skubu pasidžiaugti išlaikiusi lietuvių kalbos egzaminą devynetui. :)
Dabar belieka laukti matematikos rezultatų.
Na, o šio vakaro eksperimentas - bulvių traškučiai gaminti namuose.

Jau seniai norėjau juos išbandyti, bet niekaip neprisiruošdavau ir galvojau, jog gaminimas labai sunkus. :P
Tiesa, yra keletas gaminimo būdų, bet aš pasirinkau paprasčiausią bei sveikiausią ir tikrai nenusivyliau. :)

Reikės:
Bulvių
Druskos
Norimų prieskonių (čili, krapai, bulvių, mėsos ir pan.)

Gaminimas:
Pirmiausia nuskutam bulves ir labai plonai jas supjaustom (taip vaizdingai išsireiškiant, tai griežinėliai turėtų būti plauko storio). Tada pasitiesiam kepimo popieriaus ir ant jo išdėliojam bulvių griežinėlius, apibarstom prieskoniais...

 ...ir kišam į mikrobangų krosnelę ~5min. (Man 5min nieko nesakė, nes pirma partija iškepė per 4, antra jau 2,5min, o trečios net nežiūrėjau). Traškučiai turėtų būti lengvai apskrudę ir parudę.
Labai skanu ir be jokių riebalų.
 Lietingas vakaras šiandien nenuėjo perniek. Tikiuosi jūsiškis taip pat nepraeis veltui. :)


2012 m. gegužės 24 d.

Florentinai po pirmojo egzamino

Sveiki.
Taigi vakar laikiau pirmąjį savo gyvenime egzaminą (lietuvių). Išlaikiau ar nevisai dar nežinau, bet patikėkit ir žinot nenoriu. :)
Jei nuoširdžiai nelabai pamenu ką aš jame veikiau, bet puikiai žinau ką veikėm po jo. Kaip visuomet visi draugiškai keliavom į mišką su UNO. :)
Ši įrašo dalis supažindins jus su taip pat vienu iš geriausių žmogučių - Aira. :)
Keletas vaizdų iš vakar vakaro:
 Na, o po tokių darbų reikia pajaust atsipūtimą. :P
Jau vakar sugalvojau kepti florentinus, bet maniau, kad jie sulauks šeštadienio. Deja, iškepiau juos šiandien grįžus iš mokyklos, bet jų jau nebėra...
Tai vieni skaniausių, pigiausių ir lengviausiai iškepamų sausainiukų.
Jums reikės:
250g dribsnių
1 indelio kambario temperatūros kondensuoto pieno
aguonų, torto pabarstukų, įvairių sėklų. Žodžiu, pagal skonį, dėkit ko norit saują. Aš šįkart dėjau chia juodasias sėklas.
Taigi įsijungiame orkaitę ir ją įkaitinam iki 190C, sudedame dribsnius į didesnį indą
 ir supilam ant jų kondensuotą pieną. Viską gerai išmaišom, kad visi dribsniai būtų "matę" kondensuoto tik negalima pilti jo per daug. Dribsniai turi būti tik sudrėkę. Tuomet dedame saują sėklų ar pabarstų ir dar kartą gerai išmaišom.
 Klojam į skardą sviestinį kepimo popierių (aš naudojau wax paper iš Rimi) ir dviem šaukštais dedame dribsnių lizdelius.
 Nežinau kiek laiko kepiau. Iki tol kol pakeičia spalvą ir pajudinti nebyra. Iškepusius dedame ant stalo, ataušiname ir skanaujame. :)

2012 m. gegužės 19 d.

Kalorijų skaičiavimas ir įdaryti kiaušiniai

Visai neseniai suvokiau, kad vasara jau ant nosies, o pilvas kaip pas gerą drambliuką, tad reikia susiimti. Labai nenorėjau laikytis jokių dietų, nes puikiai žinau, kad valios turiu, bet ne tiek daug. Landžiojau internete ir ieškojau pagalbos ir štai atradau patį nuostabiausią dalyką gyvenime kalorijos.lt  internetinį tinklalapį, kuriame galima susiskaičiuoti kiek kalorijų šiandien suvartojai ar žadi suvartoti, taip pat ten skaičiuoja ir angliavandenius, riebalus bei baltymus esančius produktuose ir juos sumuoja. Žinau, kad man reikėtų maždaug 1500-2000kcal per dieną, bet kadangi jau nusprendžiau susiimti, tai vartoju po 600-700kcal. Atrodo drastiška, bet nieko panašaus. Valgau ką noriu ir palyginus kiek noriu, o rašytis ką valgai ir po kiek yra visai smagu ir naudinga. Jeigu jūs nežinote kiek ir ko jūsų organizmui reikia, tai moteriai per dieną reikia 42g baltymų, 75g riebalų, 130g angliavandenių. Tik šiandien iškilo problema. Viskas būtų gerai, bet kaip ir bijau viršinti kcal ribą, o valgyt noriu. Taigi mąsčiau, mąsčiau ir sumąsčiau pasigaminti įdarytų kiaušinių. Nors iš tiesų kiaušiniai man nėra pats skaniausias maistas, bet šių skonis tiesiog pasaka.
Reikės:
2 virtų kiaušinių (manau virti mokame visi:))
Riekelės rūkyto kumpio (~15-20g)
2 a.š. majonezo
1 skiltelės česnako
Riekės duonos
Gaminimas
Perpjauname virtus kiaušinius išilgai pusiau ir į atskirą indelį išimame trynio puseles. Į tą patį indelį sudedame smulkiai supjaustytą kumpį, sutrintą česnaką ir 2 šaukštelius majonezo jeigu kažkam trūksta druskos ar kitų prieskonių, tai įsiberkite pagal skonį. Viską labai gerai sumaišom ir dedam į duobutes kiaušiniuose. Valgome su duona. Tokio patiekalo kaloringumas yra 260kcal ir tai buvo mano pietūs.
Skanių, sveikų ir nekaloringų pietų jums  :)
(nuotrauka ne pati gražiausia :P)


Bananų duona

Ištiesų, tai ne duona, o labai skanus ir gana drėgnas pyragas, kurio erą mūsų šeimoje pradėjau aš.
O viskas prasidėjo gal prieš gerus metus, kai būnant su Gerda lauke, jai paskambino mama ir liepė parnešt bananų. Man žinoma iškilo klausimas "kam jų?" ir sulaukiau atsakymo "keps bananų duoną". Iš pradžių suėmė juokas. Duona ir dar su bananais? Jūs gal juokaujat? Bet kai išgirdau receptą, sumaniau pati ją iškepti. Nenusivyliau, o mama "užsikabliavo". :)
Taigi receptukas:
125g sviesto
150g cukraus
2 kiaušiniai
200g miltų
2-3 bananai
1 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. cinamono
Pyragas nėra labai brangus, ypač bananų sezonu.
Na, o gaminimas irgi lengvas. Pirmas darbas, kurį reikia atlikti, tai užsikaisti puodą su vandeniu ir metaliniam arba stikliniam inde, virš vandens garų, išlydyti sviestą. Na, o kol sviestas tirpsta susidedame visus ingridientus į dubenį (išskyrus bananus)
Tada kol sviestas dar nėra ištirpęs imame šakutę ir sumaigom bananus. Kaikas naudoja "blenderį" ar pjausto peiliu, bet sumaigyti bananai geriau pasiskirsto tešloje.
Maždaug taip turi atrodyti jūsų sumaigyti bananai.
Na tada kai išsilydo sviestas supilame jį į tą patį dubenį ir sukrečiame bananus. Viską labai gerai išmaišom mikseriu. Jeigu tešla būtų per nelyg tiršta įpilkite 1-2 valgomus šaukštus pieno. Tuomet bent aš ėmiau silikonę kepimo formą (nes nedidelės metalinės ir neturiu, ir kaip jau sakiau - jose kept nemoku) ir supyliau viską į ją. Aš mėgstu padaryti saldžią ir traškią plutelę, tad kai supyliau tešlą į formą, apibarsčiau ją vaniliniu cukrumi.
Taip paruoštą jūsų duoną dėkite į orkaitę įkaitintą iki 180-200 C ir kepkite apie 15min. Žinoma stebėkit savo kepinį, kad nesusviltų. Patikrinkite pyragą mediniu pagaliuku - jei ant jo nėra "žalios" tešlos - galite jį traukti iš orkaitės.
Pasakiškas skonis kol dar šiltas ir valgomas užgeriant pienu. :)


2012 m. gegužės 13 d.

Šventiška kaliorijų bomba arba Gabrielės tortas

Taigi ir antras mano darbukas. Labai suskubintas, nespėjęs susistovėt, atšalt ir pan, bet visvien skanus. Keptas tiek tėvam, tiek žmogui be kurio nebeįsivaizduoju nei vienos dienos. Progos taip pat saldžios kaip ir tortukas. Tėvai jau 17-ka metų kaip susituokę, o Linukui jau net 19 metukų.
Skubu pranešti, jog nesugalvojau nieko pati, tai tiesiog labai labai tortų miksas. :)

Pradedam?

Biskvitui:
5 dideli kiaušiniai
200g cukraus
1a.š. vanilinio cukraus
65g aliejaus
250g. miltų
pusė pakelio kepimo miltelių

Grietininis pertepimas:
Pusė pakelio želatinos
Šalto virinto vandens
450g grietinės
200g cukraus

Šokoladinis glajus:
60g šokolado
30g sviesto
1v.š. kakavos

Puošimo kremas (frosting'as):
227g varškės kremo (naudojau maskarponę)
75g sviesto
1,5 v.š. grietinėlės
1 a.š. vanilinio cukraus
300g cukraus.

Biskvitą manau mokate kepti visi, bet dėl viso pikto jo gaminimo eiga:
Išplakame kiaušinius su cukrum ir vaniliniu cukrum iki baltumo, plona srovele išvien maišant mikseriu įpilame aliejų. Tada dedame mikserį į šoną ir dalimis įsijojam miltus su kepimo milteliais į gautą masę ir lėtai maišom šaukštu kol nelieka miltų gumuliukų.
Nesijaudinkit jei kyla burbuliukai - tai reiškia, kad gerai išmaišėte tešlą ir joje yra oro, o tai reiškia, kad jūsų biskvitas bus minkštas ir purus. :)
Tada imame apvalią kepimo formą su nuimamu dugnu išklojame ją kepimo popieriumi ar patepame sviestu ir susipilame tešlą.
Štai taip paruoštą pyragą pašaunam į orkaitę, kuri yra įkaitinta iki 180 C ir kepam maždaug 35-40min.
Kol kepa biskvitas pasigaminame grietininį jo pertepimą:
išbrinkinam želatiną šaltame virintame vandenyje, vėliau ištirpdom ant garų vonelės iki tol kol nelieka želatinos gumulėlių (tik neužvirinam). Tuo metu kai želatina tirpsta plakame grietinę su cukrumi iki tol kol cukrus pratirps. Nesiūlau traukti mikserio, nes ir šaukštu puikiai sekasi. Kai želatina ištirpsta ir pravėsta iki kambario temperatūros plona srovele ir greit maišant pilame ją į grietinę su cukrumi. Būtina greit maišyt, nes želatina gali sušokti į gumulus.
Grietininis baigtas.
Atšalus biskvitui perpjoviau jį į tris dalis, sulaisčiau jo lakštus saldžia juoda arbata, sutepiau grietinuku tame pačiame inde kuriame ir kepiau ir dėjau į šaldytuvą, kad sustingtų.
Kai toks pustortis jau baigdinėjo stingt ėmiau ruošti glajų: sviestą ir šokoladą ištirpinam ant garų vonelės, tik stebim, kad neprisviltų. Kai ištirpsta dedame gerą šaukštą kakavos ir maišom, maišom, maišom...
Tuomet sutepame torto viršų ir bandome šonus. Manau, kad visam dideliam torui reiktų daugiau šokolado :P
Na, o kai šokoladas šąla, bandome frostingą išverstą iš kažkokio amerikietiško recepto.
Imam verškės kremą ir plakame ji su sviestu iki maždaug vientisos masės, o tada supilame visa kita ir tikimės, kad nebus per skysta ir, kad ištirps cukrus.
Viską sumakaliojus iki tinkamos konsistencijos pilame į konditerinį maišelį ar švirkštą ir dekoruojam.
Viskas pas mane padaryta labai per greit. Norint idealo reiktų suteptą tortą palaikyt bent per naktį.
Nors visiems patiko. Skanaus. :)

  
Dovana :)