2014 m. liepos 10 d.

Spaggeti su kalmarais

Jei konkursas susijęs su gaminimu, tai mane prašyčiau įrašyti pirmu numeriu. Štai ir vėl netyčia atrastas Maggi konkursas Facebook socialiniame tinkle įkvėpė idėją pietums. Šį kartą visiškai autentiškas receptas, tikrai "negooglinau". Lengva, greita, o kalmarus galima keisti kumpiu, dešrelėmis ar dar kažkuo, ką mėgstate. Štai receptas:

300g. Spaggeti makaronų
2 vnt. kalmarų
1 pakelio Maggi idea ruošinio makaronų apkepui su kumpiu 
saujelės sūrio su baziliku (arba paprasto sūrio)
svogūno laiškų
0,5 pomidoro
1 a.š. druskos

Gaminimas:
Išverdame makaronus su žiupsniu druskos, paruoštus ir susmulkintus kalmarus dedame į puodą su Maggi ruošiniu (ruošinį dariau tik su 700ml pieno, nors ant pakelio rašė 100ml grietinėlės ir 600ml vandens) ir paverdame ~4min. Išvirusius makaronus dedame į lėkštę, ant jų pilame padažą su kalmarais ir užtarkuojame sūrio. Puošiame svogūno laiškais ir pomidoru. 
Skanaus :)

2014 m. sausio 19 d.

Spiralinė duonelė (su priedais)


Ot va taip va paprastai. Plėšoma spiralinė duonelė prie kurios, bent jau man, nieko nebereikia. Šis neatpažintas (gaila neskraidantis) objektas atsirado ant Kūčių stalo pas močiutę. Vėliau paaiškėjo, kad štai taip atrodo krikšto mamytės virtuvės šedevrai. Receptėlis paprastas, jį galima prisitaikyti pagal savo skonį. Tad gal ir pas jus tuojau pakvips šviežiai iškepta duonele?
Receptas:

Tešla:
600g miltų
1 stiklinė šilto, virinto vandens
3 v.š. aliejaus
1 a.š. cukraus
1 a.š. druskos
1 a.š. mielių

Priedai:
Tiesą pasakius, viskas, ką mėgstat ir manot, jog tai tiks duonai. Šioji su raugintais agurkais (1vnt.) ir saulėje džiovintais pomidorais (4 puselės). Taip pat tinka alyvuogės. Ir bet kokie jūsų mėgstami prieskoniai. Ši duonelė su baziliku, mairūnų ir raudonėliu - niekuomet nenuviliantis prieskonių mišinukas.

Aptepimui:
~5 v.š. alyvuogių aliejaus
4 skiltelės česnako

Gaminimas:
Išsisijojame miltus. Juose padarom duobutę ir supilam vandenį. Suberiame prieskonius ir mieles bei įpilam aliejaus. Viską labai gerai išminkom, uždengiam ir leidžiam maždaug 2 valandoms pailsėti. Padedam kažkur, kur šilta, kad tešla galėtų pakilti. Praėjus numatytam laikui tešlos turėtų būti bent tris kartus daugiau. Tuomet pasiruošiame priedus. Viską, ką norim matyti savo duonoje, labai smulkiai supjaustome ir beriame į tešlą. Dar kartą labai labai gerai išminkom (žinau, kad sunku ir šis procesas veda į neviltį, bet viskas gerai - jums pavyks). Išminkytos tešlos gabalą daliname į dvi dalis. Pasibarstom stalą miltais ir iš vieno, o vėliau ir iš kito, gabalo iškočiojam maždaug 0,5cm storio tešlos lakštą. Labai aštriu peiliu supjaustykite tešlą pailgom +- 1cm pločio juostelėm. Ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, imame formuoti spiralę. Junkite juostelę prie juostelės tik nesistenkite tešlos suspausti. Nedarykite guzo ir palikite vietos tešlai plėstis ir "augti" kepant. Suformavus spiralę sutepkite jos viršų aptepu paruoštu iš alyvuogių aliejaus ir labai smulkiai supjaustyto česnako. Tai padaryti būtų paprasčiausia su konditeriniu silikoniniu teptuku, bet puikiai tam tiks ir paprasčiausias šaukštas. Stenkitės, kad aliejus patektų ir į spiralės tarpelius. Kepkite 180C orkaitėje apie 50min. Kad jūsų duona iškepusi, bus aišku iš jos vaizdo: auksinė, iškilusi ir pasakiškai kvepianti. Galima ją valgyti ir su kažkuo, bet kaip ir minėjau, ji be galo skani ir viena. P.S. Jau išbandyta ir tai, kad ši duonelė puikus užkandis prie raudono vyno.
Skanaus :)

2013 m. gruodžio 31 d.

Sūrio lazdelės pagal mane

Na va, nespėjau priprast prie 2013, o už kelių valandų jau 2014 metai ateis. Ir keista, ir liūdna, ir smagu tuo pačiu. Na, o kadangi draugučiai daros "sumestinį balių" štai manoji dalis - sūrio lazdelės, kurias įkvėpė nuostabioji kulinarė Beata Nicholson. Tikrai verta ir teisinga pamėginti patiems, o, kad gautųsi, štai jums receptėlis pagal mane:

6 nedidelių šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos gabalėlių (jie jau būna taip supakuoti, jei pirksite, todėl nesukite galvos)
150g tarkuoto fermentinio sūrio
3 a.š. picų prieskonių (bazilikas, mairūnas, raudonėlis)
3 a.š. maltų aštriųjų čili pipirų
3 a.š. kario
3 a.š. rozmarino
3 a.š. citrininių pipirų
6 a.š. linų sėmenų
6 a.š. sezamo sėklų
kelių žiupsnių druskos
vandens

Gaminimas:
Imkite gabalėlį tešlos. Ant jos pabarstykite sūrio ir po pusę šaukštelio visų prieskonių bei po šaukštelį sezamo ir linų sėmenų, pagal skonį druskos. Paimkite kitą tešlos lakštą ir jį negausiai, konditerinio teptuko pagalba, sudrėkinkite vandeniu. Sudrėkintąją pusę dėkite ant apibarstyto lakšto taip, kad sueitų abiejų laktų kraštai, o įdaras liktų viduje. Tuomet tvirtai, bet atsargiai iškočiokite šį dvigubą lakštą ant negausiai miltais pabarstyto paviršiaus tol, kol jo plotas padidės maždaug 50%. Tešlos lakšto vartyti nereikia. Tuomet dar kartą padrėkinkite vandeniu viršų ir suberkite dar po pusę šaukštelio prieskonių  ir po šaukštelį sezamo bei sėmenų, taip pat užberkite dar šiek tiek sūrio. Supjaustykite tešlą maždaug 1-2cm storio juostelėmis, persukite jas kelis kartus ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 200C orkaitėje 5-10 min. Lazdelės gražiai išsipūs ir aprus. Kartokite kol pabaigsite tešlą.
Mano šeima gyrė, draugai dar neragavo, o man pačiai jos labai labai patiko. Skatinu pamėginti, nes paragavę tikrai nenusivilsite. Greita, pigu, skanu.

Laimingų, mielieji skaitytojai, jums naujųjų - 2014 metų! Išlikite sveiki, aktyvūs ir smalsūs. Tikiuosi ir žaliojo medinio arklio metais atrasime kažką naujo ir įdomaus visi kartu. :)

Imbieriniai sausainiai

Taip, taip, taip. Kalėdos jau praėjo, niekam imbierai ir mandarinai neberūpi, bet vis dėlto šie mažyliai nusipelnė pagarbos ir išskirtinio dėmesio visus metus. Labai skanūs, traškūs ir gražiai rusvi. Pamėginkite:

350 g miltų
1,5 a.š malto imbiero
1 a.š malto cinamono
1 a.š kvapiųjų pipirų
1,5 a.š kepimo miltelių
175 g kambario temperatūros sviesto
5 v.š cukraus 
4 v.š skysto medaus
150 ml pieno

Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius bei prieskonius. Išsukite cukrų su sviestu iki purumo (nesitikėkite purumo kaip plakant kiaušinio baltymą - to nebus) po to supilkite medų ir išmaišykite. Į sviesto masę pakaitomis pilkite birius produktus ir pieną. Ant miltais pabarstyto stalo gerai išminkykite gautą tešlą ir suformuokite rutulį, kurį įvynioją į maistinę plėvelę palikite pailsėti šaldytuve bent 3-4 valandoms. Iškočiokite tešlą labai plonai, taip, kaip jums tik gaunasi. Išspauskite iš jos norimos formos sausainėlius ir dėkite juos į sviestiniu popieriumi išklotą kepimo skardą. Šaukite į iki 180C įkaitintą orkaitę 5-8 min. Sausainiai bus iškepę, kai gražiai parus. 
Man gavosi apie 6 kepimo skardos tokių sausainėlių. Jie iškeliavo, kaip šiltos dovanos iš visos širdies, mano brangiausiems. Stulbinamai skanu su stikline pieno.
Pasimėgaukite :)

2013 m. gruodžio 22 d.

Atvirkščias agrastų pyragas

Vov... Nesitikėjau, kad taip ilgai buvau jus pamiršusi. Na, bet labai daug ko nuveikta kol buvom išsiskyrę. Jūsų blogerė jau ir vairuotoja, ir abiturientė... Tad labai daug laiko ir dabar čia nepraleisiu, nes neturiu pakankamai jo gaminimui. Na, bet kol dar buvo vasarėlė ir turėjom šviežių uogų, tai kepėm skanumyną - atvirkščią agrastų pyragą. Man jis - kažkas tokio. Saldus, rugštus, drėgnas, traškus. Net sunku paaiškinti. Tad gal pamėginkite patys?
 
Receptas:
500 g agrastų
200 g cukraus
2 - 3 v.š. vandens arba brendžio
50 g sviesto
2 kiaušinių
75 g cukraus
1 a.š. tarkuotos citrinos žievelės
150 g miltų
šaukštelio kepimo miltelių
50 ml pieno
 
Gaminimas:
Švariai nuvalome agrastus (nuskabome "nereikalingas" dalis), nuplauname juos ir leidžiame apdžiūti. Keptuvėje, arba jeigu turite galimybė, tai iškart kepimo formoje, ištirpdykite cukrų. Nukėlus nuo viryklės atsargiai maišant supilti drungną vandenį arba brendį. Jeigu tirpinate keptuvėje greitai greitutėliai viską supilkite į kepimo formą. Cukrus turi padengti visą jos dugną. Tešlai gerai suplakite kiaušinius su cukrumi, suberkite citrinos žievelę ir tirpintą sviestą. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įsijokite į jau sumaišytus ingredientus. Supilkite pieną ir maišykite tol, kol susidarys vientisa tešla. Į kepimo formą ant ištirpinto cukraus sudėkite agrastus, o ant jų supilkite tešlą. Kepkite maždaug 175C apie 30min iki kol dailiai paruduos. Mėgaukitės šiltu, patiektu su vaniliniais ledais ar plakta grietinėle arba tiesiog juo vienu atvėsusiu. Skanaus. :)

Receplėtis psiskolintas iš Tarp vėjo gūsių

2013 m. balandžio 14 d.

Pyragas "zebriukas"

Kadangi neturėjau laiko kepti "Gabrielės atradimams" gimtadienio torto, tai įkelsiu jau seniai paruoštą tik užmirštą "zebrinį" pyragą. Nesigavo jis zebrinis nei kiek, labiau jau marmurinis, bet skonis, kaip visuomet, dėl to nesuprastėjo. Na o norintiems jį pasigaminti sekmadienio pavakariams štai receptėlis:
 
500g miltų
150 g sviesto
150g cukraus
2 kiaušiniai
180g pieno
 1,5a.š. kepimo miltelių
30 g kakavos
 
Gaminimas:
Miltus ir kepimo miltelius persijokite. Sviestą išsukite su kiaušiniais ir cukrumi. Į šią masę po šaukštą pilkite pieno ir miltų ir sukite toliau. Prieš dedant į tešlą paskutinius miltus, perskirkite ją pusiau. Į vieną dalį įmaišykite lašelyje pieno praskiestų kakavos miltelių. Kiekvieną dalį baikite maišyti atskirai. Apvalią skardą patepkite riebalais (jei ji ne silikoninė), į centrą dėkite po šaukštą šviesios ir tamsios tešlos, kol sudėsite visą. Pašaukite į 190C orkaitę ir kepkite 50min.
Skaniausias dar šiltas su pienu arba arbata.
Pasimėgaukite. :)

2013 m. kovo 18 d.

Mėsainių bandelės

Mano tėtukas išprotėjęs dėl duonos. Išmėgina visokiausius receptus, tiek lietuviškus, tiek atkeliavusius iš užsienio. Gavau pasiūlymą pagaminti kartu mėsainių bandeles. Kažkada mėginau kepti bandeles, bet gavosi tik "akmenukai", o čia visai kitaip - minkštutės, purios ant delno telpančios bandelės, kurių iš šios porcijos išeina 15. 
 
Receptėlis:
700g miltų
250ml pieno
125ml vandens
40g minkšto sviesto
2v.š. cukraus
1,5a.š. druskos
1 kiaušinio 
4a.š. sausų mielių

Gaminimas:
Pašildyti pieną, vandenį ir sviestą iki kol pastarasis ištirps. Gautame skystyje ištirpinti druską bei cukrų. Dubenyje išmaišyti miltus su mielėmis ir kiaušinio tryniu. Į dubeny supilt pašildytą, bet jau pravėsusią masę. Viską labai gerai išmaišyti ir išminkyti.  Išminkytą gumulėlį palikite 1h šiltoje vietoje. Po valandos perminkykite tešlą ir iškočioją iki 2 cm storio iš jos išpjaukite standartinio puodelio dydžio apskritimus. Juos dėkite į skardą išklotą kepimo popieriumi ir leiskite pailsėti 15min. Vėliau aptepkite kiaušinio baltymo plakiniu ir apibarstykite sezamo sėklomis. Šaukite į iki 200C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15min, kol gražiai apskrus.
Nuostabios bandelės tinkančios tiek mėsainiams, tiek pusryčių stalui.
Skanaus :)


Receptas paimtas iš knygos "Kepame duoną namuose 2"