2012 m. liepos 21 d.

Pikantiški suktinukai















Kad ir kokiam kaime sėdėčiau gamint ir valgyt man patinka.
Vienas iš "patiekalų" šiandien buvo pikantiški suktinukai.
Skanu, paprasta, be galo greita ir daugiau ar mažiau sotu.
Reikės:
2 lavašo lakštų
4 v.š. majonezo
4-5 sk. česnako
o toliau pagal pageidavimą: salotos, agurkai, pomidorai, lašiša, krabų lazdelės, krevetės, mėsa ir pan.

Iš pradžių pasigaminam padažą, kuriuo reikės ištepti vieną viso lakšto pusę: labai smulkiai supjaustom česnaką ir jį sumaišom su majonezu. Išsivyniojame lavašą ir jį ištepame padažu. Klojam ant viso lakšto salotas ar tai ką mėgstate, juostele prie krašto sudedame mėsą, žuvį ar pan ir tvirtai susukame į "dešrą", tuomet supjaustom ir valgom. 
Skanaus :)



2012 m. liepos 1 d.

Mini keksiukai su karamelizuotais riešutais

Sveiki sulaukę liepos! :D
Sėdim dabar abu su Linu smagiai šlapi ir gurkšnodami arbatą bandom, bendrom jėgom, rašyt šį įrašą. :)
Super receptas su savo pačios išgalvotu priedu - karamelizuotais riešutais ir pagaliau išbandytomis mini keksiukų formelėmis (vos vieno arbatinio šaukštelio dydžio).
Lengva, tik užtrunka.

Receptas:

keksiukai:
3 kiaušiniai
250g cukraus
250 aliejaus
120ml pieno
300g miltų
1a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos

riešutams:
~150g žemės riešutų
~300g cukraus
iki 1 stiklinės vandens (200ml)

Gaminimas:

Užkaramelizuojam riešutus:
~300g cukraus suberiame į keptuvę ar puodą, kurio negaila mamai ir ant mažos ugnies nuolat maišant imame virti, kai gerai užkaista ir matosi, kad cukrus runda supilame vandenį (pradžioje maždaug 50-70ml, o vėliau stebime). Kai cukrus virsta rusva karamele supilame į ją riešutus ir išmaišom, kol jie visi pasidengia. Taip padengtus riešutus subėrę ant kepimo popieriaus atšaldom ir sutraiškom.

keksiukai:
Išplakame kiaušinio baltymą su trupučiu druskos iki baltų putų, tuomet suleidžiame trynius ir taip pat paplakame. Pasidedam plaktuvą į šoną ir dedame visa kita maišydami mediniu šaukštu.
Kai masė tampa vientisa imame formeles ir pilame šios košytės šiek tiek daugiau nei pusę formelės. Kepame 180C ~20min.
Nesveikai saldu, todėl tikrai patariu kepti mini, o ne maxi keksiukus :)
Skanaus :)
  

2012 m. birželio 30 d.

Mano frapė

Nors šių metų vasara nedžiugina šiltomis dienomis, bet karšta tikrai būna. Taigi, jaučiantiems šilumą siūlau išbandyti šaltą kavos gėrimą - frapė. Privers ir pražvalėti, ir nusišypsoti :)

Reikės:
2 a.š. kavos
2 a.š. cukraus (jei mėgstat saldžiai galima ir daugiau)
250ml. vandens
100ml pieno
ledukų
plaktos grietinėlės ar putos kavai
šokolado drožlų iš vyšnių papuošimui
(galima improvizuoti)

Gaminimas:
kavą užplikom ~90C vandeniu ir įdėjus cukraus išmaišome. Paliekame, kad kava prisitrauktų ~1-2min. Kai jau manome, jog kava pakankamai stipri ją kelis kartus perkošiame, kad neliktų kavos miltelių. Įpilame pieną ir išmaišius įdedame kavą į šaldytuvą maždaug 30min. Tuomet kavą perpilame į stiklinę (ar pan.) ir suberiame smulkintus ledukus. Puošiame grietinėle, šokolado drožlėmis ir uogomis (nebūtinai vyšniomis). Skanaujame ir mėgaujamės vėsinančia gaiva. :)

2012 m. birželio 28 d.

Močiutės vafliai


Kažkada seniai močiutė nupirko vaflinę. Dieve, kiek buvo laimės (nesvarbu, kad jau gal metus jos niekas nebuvo išsitraukęs...), net išsiprašiau močiutės recepto pagal kurį ji juos kepa. Na žinoma ji man davė senovinį "blokadinių" vaflių receptą (juos pagal idėją reikia kepti plonyčius, bet mano keptuvė tai kitokia...). Vaflių norėjau, o recepto kito neturėjau, tad išmėginau truputį patobulinau ir gavosi labai skanūs ir gražūs vafliai, kurie net ir susisuko taip kaip norėjau :) 

Receptas:
3 kiaušiniai
400ml vandens
200g sviesto
200g cukraus
14 kaupinų šaukštų miltų
1,5 a.š. kepimo miltelių
4-5 a.š. vanilinio cukraus
 Ištirpdom sviestą ir viską suplakam su mikseriu. Kepame vaflinėje, o vafliams iškepus susukau juos ant mentelės koto. Štai ir turite desertą. :)

Bananinis padažas:
Atradau dar ir jį :P
1 gerai prinokęs bananas
1v.š. grietinės
3-4 a.š. cukraus.

Gaminam:
Bananą sumaigom, užpilam grietinę ir suberiam cukrų. Viską išmaišom ir pilam ant vaflio. :)

Kibinai


Skaniausi kibinai, kuriuos esu valgius, gaminami mokyklos valgykloje, bet pagaliau ir aš atradau jiems panašų receptą. Gavosi super 23 kibinai. turėtų gautis daugiau, nes man dar liko geras gniužulėlis tešlos, iš kurios išeitų dar bent 10.
Reikės:
900g miltų
300g margarino
300g grietinės
6 kiaušiniai +1
~1kg mėsos (priklauso nuo to kiek jūs jos dėsit į kibinus, aš dėjau negailėdama, tai tešlos liko, o mėsos ne)
2 didesnių svogūnų
druskos pipirų pagal skonį
iki 70ml vandens arba kefyro
Gaminam:
NUSIPLAUNAM RANKAS :D
Pasigaminame tešlą: išsijojame miltus didesniame dubenyje, įberiame truputį druskos ir išminkome juos su šaltu margarinu, tuomet į tešlą supilam grietinę ir išplaktus kiaušinius. Viską ilgai ir nuobodžiai minkom rankom, kol tešla tampa kieta, nebetokia lipni ir sušoka į vieną guzą. Tokią tešlą paliekame šaldytuve bent porai valandų. Tuo metu, kol tešla šąla, ruošiame mėsą. Supjaustome ją labai smulkiais gabalėliais (tik jokiu būdu nepadarome iš mėsos faršo, nes tai bus ne kibinai, o tik bandelės su mėsos įdaru), taip pat supjaustome ir svogūną. Įberiame pipirų ir druskos (negailėkit, nes mažai prieskonių kibinus padaro "prėskus"(be skonio)). Ir visa tai, taip pat rankom išminkom, kol visa mėsa pasidengia prieskoniais ir susimaišo su svogūnu. Jeigu manot, kad mėsa sausoka ir kibinuose ji taps išvis nebevalgoma įpilkite vandens ar kefyro (aš pyliau vandenį) ir dar kartą permaišykit. Tešlai atbuvus savo laiką šaldytuve dar kartą ją perminkom ir iškočioję ploną tešlą (na nepermatomą, bet...) pasiimam didesnę lėkštutę ir pagal ją išpjaunam skrituliuką. Į jo vidų įdedame maždaug šaukštą mėsos ir perlenkus pusiau užlankstome (mano lankstymas labai įdomus, nes nemoku daryt tos "pynutės" :P). Taip paruoštus kibinus dedame į skardą išklotą kepimo popieriumi, aptepame kiaušinio plakiniu ir kepame ~200C orkaitėje maždaug 30-40min.
Skanaus :)

2012 m. birželio 25 d.

Fantos keksiukai




Labai seniai norėjau išbandyti šiuos keksiukus ir štai pagaliau prisiruošiau. Turiu pasakyti nėra kažko labai ypatingo nei skonyje, nei išvaizdoje. Bet gaminant galima stebėti cheminę reakcija, kai reguoja limonadas su kepimo milteliais. :)

Na, o norintiems išbandyti, šiuos tikrai lengvus ir purius keksiukus reikės:
4 kiaušinių
3st. miltų (1st. = 200g)
1,5st. cukraus
1st. aliejaus
1st. fantos
1pak. vanilinio cukraus
1pak. kepimo miltelių

Eiga:
Tiesiog viską labai gerai išmaišyti su mikseriu ir kepti keksiukus jų formelėse iki 180C įkaitintoje orkaitėje 15min. Man išėjo ~34 keksiukai.
Norint labiau (ar išvis) pajaust fantos skonį, galima tiesiog ja užsigert.
Skanaus! :)

2012 m. birželio 24 d.

Greitas maistas - kebebai namuose




Nors mano šeima nėra mėgėja mėsainių, dešrainių ar kebabų,
 bet namuose gaminto niekuomet neatsisako.
Skanus, greitas, lengvas patiekalas, kuris manau patiktų ir dideliems ir mažiems.

Reikės (vienam asmeniui):
saujos keptos, smulkiai pjaustytos mėsos (na nesvėriau - nepykit:))
2 tortilijų (kadangi mano nedidelės) (tikiuosi jums aprašyti ir naminės tortilijos receptą, bet kitąkart)
1 saujos salotų ar kopūstų (pas mane salotos buvo)
1 nedidelio trumpavaisio agurko
0,5 pomidoro
3-4 a.š. majonezo
2 sk. česnako (didesnių)

Eiga:
Pirmiausia į majonezą įspaudžiame česnaką ir paliekam, kad "prisitrauktų". Smulkiai supjaustom mėsą ir ją apkepam ant sausos keptuvės. Smulkiai supjaustom pomidorą, agurką ir salotas ar kopūstą (o galbūt ir juos abu?). Iškepus mėsai ant tortilijos patepame česnakinio padažo (mėgstantiem aštriai į šį padažą dar galima įsilašinti kelis lašus tabasco) ir uždedame mėsą, vėliau ir visas daržoves. Sulankstome kaip kebabą ir apkepame ant sausos keptuvės (mano kebabai su dryžiukais nes turiu grilio keptuvę, bet nieko neatsitiks ir kepant ant paprastos). Iškepus į vidų įpilti likusio padažo ir skanauti. Ne visuomet jie gaunasi gražūs, bet dar niekada nebuvo neskanūs.
Greitas maistas darytas namuose gali būti šimtąkart geresnis nei kavinėje.
Skanaus. :)